1 с.л. растително олио
500 г телешка плешка (пържола)
4 см галангал
1 стрък лимонена трева
1 пресен лист куркума
4 листа кафир лайм
500 мл кокосово млляко
1 с.л. паста от тамаринд
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
За пикантната паста:
1 с.л. семена кимион
1 с.л. семена фенел
1 с.л. звездовиден анасон
1 с.л. семена кориандър
6 шушулки кардамон
1 пръчка канела
5 гвоздейчета карамфил
3 глави червен лук шалот
5 скилидки чесън
2 см корен джинджифил
2 см галангал
2 см корен куркума
1 стрък лимонена трева
5 пресни червени люти чушки
6 ядки кукуи (леко запечени)
1 с.л. паста от люти чушки
Приготвянето на това ястие започва със запържването на пикантна паста ремпа, съдържаща люти чушки, различни подправки, лук, чесън и джинджифил. След като месото се запържи в ароматната паста, се залива с кокосово мляко и ври няколко часа, докато омекне напълно.
Начин на приготвяне:
1. За пикантната паста ремпа запечете в сух тиган всички подправки за 1-2 минути, докато започнат да отделят аромата си. След като поизстинат, ги смелете в хаванче или малка електрическа мелачка. В блендер сложете предварително обелените и нарязани на едро лук, чесън, джинджифил, гангал, куркума, бялата част на лимонената трева (предварително начукана), пресните люти чушки и предварително леко запечените в сух тиган ядки кукуи (суровите ядки кукуи са отровни). Смелете продуктите до получаването на гъсто пюре, като добавите малко вода. Накрая добавете пастата от люти чушки и разбъркайте.
2. Загрейте олиото в тенджера и изсипете пикантната паста. Бъркайте бавно в продължение на 15-20 минути, докато водата изври напълно и пастата се сгъсти.
3. Към пастата добавете нарязаното на парчета от по 4 см телешко месо, обеления галангал и предварително начуканата бяла част на стръка лимонена трева. Завържете на възел листото куркума и го пуснете в тенджерата. Добавете и листата кафир лайм. Разбъркайте добре.
4. Добавете кокосовото мляко на струйка, при непрекъснато разбъркване. Захлупете съда и гответе 1 час на възможно най-слабия огън. След това добавете пастата от тамаринд, захарта и солта, разбъркайте добре и гответе още 1-2 часа, докато месото омекне напълно и започне да се разпада. Извадете листата куркума и кафир лайм.
5. Сервирайте ренданг с телешко с варен ориз.