1 пакет къси макарони пене ригате
готови сосове за паста: с домати и босилек, с домат и чушка
няколко скилидки чесън
зехтин
пресен босилек
Навремето,когато бях дете, пастата не беше толкова позната на трапезата ни.
Пастата, която познавахме се ограничаваше с макарони със сирене и захар и то за закуска.
Когато мама се е оженила за баща ми, а той е албанец и тяхната кухня е взаимствала много от италианската, той е приготвял паста, за която баба ми беше разказвала.
Има две рецепти, които знам от него, едната е макарони с доматен сос с гъби, кайма и кашкавал, запечени на фурна и другата, много проста и лесна за приготвяне, тогава, когато нищо друго не ви хримва.
Пишете на Катето Евро на edna@netinfo.bg.
Италианците често поднасят като предястие малко паста, направена без месо, само с подправки, които стимулират апетита.
Подходящи за предястие са късите макарони, наречени пене ригате. Докато се варят в подсолена и подправена с няколко лъжици зехтин вода, аз правя соса.
Смесвам двата готови соса за паста - единият с босилек, а другият - леко пикантен, с чушка.
После накълцвам чесъна и задушавам в малък тиган с лъжица зехтин.
Когато изключа котлона, прибавям намачкани листенца босилек.