Израснала съм в патриархално семейство, в което жените готвеха.
Храната беше едно от най важните неща,тя ни събираше на маса цялото семейство.
Бяхме голяма рода и на всички празници,се готвеше много и,когато седнем да се храним,на всеки му се струваше,че неговата порция месо е по хубава и я даваше на нас, децата, дядо ми Петър беше месар и у нас се наблягаше на месото. Той не признаваше постните храни и им казваше - гарнитура. Отивам аз в магазина, който се намираше на ул. Граф Игнатиев и Раковски, нареждам се на опашката и гледам дядо как продава месо.
Питаше всяка жена какво ще готви и ѝ даваше точно тази част от животното, която беше най-подходяща за нейната манджа.
Та искам да кажа, че от съвсем ранна възраст разбрах, че любовта в едно семейство минава през стомаха и тогава реших, че и аз ще се науча да готвя!
Ориз с месо по дядова рецепта
500 гр свинско месо от контра филе
300 гр ориз
1 голяма глава лук, може и пресен
600 мл зеленчуков или пилешки бульон
Масло
Зехтин, сол, черен пипер
Магданоз
Нарязвате месото и го накисвате в марината от горчица, зехтин, сол, пипер, соев сос и една лъжица мед.
Колкото повече престои, толкова по добре.
Задушавате ситно нарязания лук с масло и зехтин, добавяте ориза и леко го кавардисвате. Прибавяте бульона месото и слагате в тавичка.
Печете, докато оризът поеме водата, а месото омекне.
Поръсвате обилно с магданоз.
Да ви е вкусно!
Пишете на Катето Евро на edna@netinfo.bg.