Капамата е традиционно българско ястие, което се приготвя в региона на Банско и Разлог.
Време за приготвяне: 2 часа
Продукти:
1 тиква - около 2 кг.
300 гр. пилешка пържола от бут с кожа
300 гр. свински врат с кости
300 гр. пилешки гърди
3 парчета домашно приготвена наденица
100 гр. лук
150 гр. моркови
250 гр. печурки
2 парчета домат
100 гр. праз лук
1 връзка магданоз
1 скилидка чесън
лют пипер на вкус
20 гр. червен пипер
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Срежете върха на тиквата с остър нож. След това издълбайте семената и оставете страните напълно изчистени.
Изпечете тиквата в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
В дълбок тиган поставете различните видове меса и зеленчуци, нарязани на по-големи парчета, и ги сгответе.
Овкусете с настъргания магданоз, чесън, сол, черен пипер, лютия и червения пипер.
Напълнете тиквата с месото и зеленчуците.
Увийте тиквата с алуминиево фолио за готвене и я изпечете на 180 градуса докато стане готова.
Сервирайте с подправки и плодове, които са типични за Коледа.