Необходими продукти за 4–5 порции:
за плънката:
1 глава лук
300 г извара
50 г кашкавал
30 г краве масло
1 яйце
1 ч. л. мащерка
настърган кашкавал за поръсване
сол на вкус, олио
за тестото:
500 г брашно
5 яйца
2 с. л. зехтин
1 щипка сол
за спаначения сос:
400 г спанак
100 мл прясно мляко
1 стрък чесън
3 с. л. зехтин
1 с. л. брашно
1 ч. л. горчица
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Лукът за плънката се нарязва надребно и се задушава в маслото около минута. Подправя се с мащерката и сол, сипва се съвсем малко вода и се оставя да омекне. В купа се слагат изварата, яйцето, настъргания кашкавал и хубаво се омесват.
2. Брашното за тестото се пресява, оформя се кладенче и в него се прибавят яйцата, зехтинът и солта. Омесва се, като постепенно се захваща по малко от брашното и се оставя да отлежи. След това се разделя на четири парчета и всяко едно се разточва на правоъгълен лист. Всеки лист се разрязва на две равни части. На еднакви разстояния върху едната част се слага от плънката и след това се покрива с другата част от тестото. Внимателно се притиска с пръсти, за да се изкара излишният въздух. Нарязват се квадратчета и се поставят в набрашнена тава да отлежат няколко минути.
3. Сосът се приготвя, като чесънът се нарязва на много ситно и се запържва в зехтина. Спанакът се нарязва наедро, слага се при чесъна и след около минута се добавят брашното, сол, горчицата и хубаво се разбърква. Разрежда се с млякото и щом сместа кипне, се пресипва в подходящ съд и се пасира.
4. Равиолите се варят в подсолена кипяща вода с малко олио и когато изплуват на повърхността, се изваждат. В порционна чиния се сипва от соса, върху него се слагат равиолите, поръсват се обилно с кашкавал и се сервират.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!