6 яйца
2 червени домата (белени)
2 скилидки чесън
1 оранжева калифорнийска чушка
1 червена калифорнийска чушка
1 жълта калифорнийска чушка
1 зелена чушка
1 глава лук
1 патладжан
1 тиквичка
1/2 връзка магданоз
1 стрък розмарин
100 мл зехтин
1 с. л. тъмен балсамов оцет
сол и черен пипер на вкус
Приготвено с добре узрели сезонни зеленчуци, френското ястие Рататуй е истинска наслада за небцето.
Начин на приготвяне:
Патладжанът се обелва, нарязва се на кубчета, осолява се и се оставя да се отцеди от горчивата течност.
Чушките се нарязват на кубчета и се запържват в около 20 мл зехтин, като се посоляват. Изваждат се в тенджера.
Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в около 20 мл от зехтина, докато омекнат, изваждат се при чушките.
Тиквичката се нарязва на кубчета и също се запържва в 20 мл от зехтина, докато омекне. Изважда се в тенджерата при зеленчуците.
Патладжанът се подсушава, пържи се в останалия зехтин до златисто и се слага в тенджерата.
Добавят се доматите, нарязани на кубчета заедно със семките и всички зеленчуци се овкусяват с наситнен розмарин, балсамов оцет, сол и черен пипер. Готвят се на слаб огън около 20 минути.
След това се прехвърлят в тава.
Оформят се „гнезда“, в които се чуква по едно яйце.
Яйцата се посоляват и ястието се пече в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 12 минути.
Поръсва се с насинен магданоз и се сервира.
Сходни рецепти:
- Питателно ястие без месо
- Рулца от патладжан
- Салата с патладжан и печено сирене
- Пълнени патладжани по болонски
- Бърза яхния с кюфтенца и нахут