За пастата:
500 г брашно 00
40 мл зехтин екстра върджин
2 щипки сол
1 кг плешка от черно прасе
500 мл червено вино Кианти
1 стрък розмарин
2 моркова
2 стъбла селъри
2 глави лук
2 скилидки чесън
400 г белени домати от консерва
10 г сушени манатарки
1 суха люта чушка
2 дафинови листа
4 зърна хвойна
1 гвоздейче карамфил
50 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
сирене пекорино
олио от трюфели
Начин на приготвяне:
Накълцайте месото на много ситно (почти като кайма). Поставете го в купа и го залейте с виното. Добавете клонката розмарин, смачканите зърна хвойна и карамфила. Оставете да престои 1 нощ в хладилник. След това го отцедете, а виното прецедете и запазете.
Обелете лука, морковите, целината и чесъна и ги нарежете на ситно. Запържете ги в зехтина. Добавете месото и го оставете да се запържи добре.
Налейте виното. Сипете и намачканите домати от консерва.
Овкусете с натрошени сушени манатарки, дафиновите листа, стрита люта чушка, малко сол и черен пипер. Гответе на тих огън 3-4 часа.
За пастата смесете брашното с 200 мл хладка вода, зехтина и солта. Замесете гладко тесто. Покрийте го с фолио го и оставете да почине за около 30 минути.
Разточете тестото върху набрашнен плот на кора с дебелина 1/2 см. С нож нарежете ленти с широчина 1/2 см и ги претрийте леко между ръце, за да се усучат. Сварете пастата в подсолена вода.
В тиган сипете рагуто, прибавете варената паста, налейте малко от водата от варенето на пастата и гответе 1-2 минути. Сервирайте с настъргано пекорино и трюфел олио.
Прочетете още:
Как да си направим цветни спагети