свински врат на пържоли - 1 кг
чесън - 1 глава
червено вино - 1 ч.ч.
олио - 1/2 ч.ч.
брашно - 5 с.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Тази рецепта за пържоли с чесън по кюстендилски е малко нетрадиционна, пък но с гарантиран резултат. Винаги стават крехки и сочни, защото се задушават във вино.
По принцип свинското е от месата, които нямат нужда от много подправки, защото е достатъчно вкусно само по себе си. Комбинацията от чесън и вино обаче е специфична и много приятна за небцето и му подхожда много. Специалистите от Mate Kitchen ги правят с червено вино, но преспокойно може да ги приготвите и с бяло или пък с розе, зависи какво имате вкъщи. Единствената разлика ще е в цвета на пържолите накрая. Важно е обаче да ползват хубаво вино с плътен вкус.
Понеже са пържоли с чесън, ще ви трябва доста от ароматния зеленчук. Количеството е приблизително една глава на килограм месо. Задължително ползвайте стар, независимо по кое време на годината си ги приготвяне. С пресен няма да се получи, защото той е много лек и свеж.
Макар че рецептата за пържоли с чесън може да се приготви и с филе, най-добре си вземете врат без кост. Неговото месо е крехко и сочно, има си и малко сланинка и с него няма как да сбъркате, съветват от Mate Kitchen.
Не изтънявайте прекалено пържолите с чука, защото не трябва да стават съвсем тънки. Хубавото е, че не се налага да ги чакате да се овкусят, а може да ги начукате, да подправите със сол и черен пипер и веднага да ги изпържите. След това във виното им трябват не повече от трийсетина минути. По някое време само ги обърнете, за да може тези, които са били отгоре, да се потопят във виното. Гарнитурата е изцяло по ваш избор.
Начин на приготвяне:
1. Изберете пържоли без кост. Начукайте ги добре и ги поръсете със сол и черен пипер от двете страни, след което ги оваляйте в брашно.
2. Загрейте олиото на умерена температура в тенджера, изтръскайте пържолите от излишното брашно и ги изпържете до златисто от двете страни.
3. Докато пържолите се пържат, обелете чесъна и го нарежете на филийки. Когато всички пържоли са изпържени, запържете чесъна в същата мазнина. Върнете при него пържолите и налейте виното. Според това какво вино изберете – бяло или червено – пържолите ще станат по-тъмни или по-светли на цвят. Покрийте тенджерата с капак и задушавайте около 20 минути.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.