1 цяло пиле
1 л пълномаслено прясно мляко
1 лимон, сок
1 с.л. рибен сос
2 с.л. лют сос
600 г брашно
1 с.л. червен пипер
2 ч.л. сух чесън
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. черен пипер
50 г царевично нишесте
2 ч.л. бакпулвер
олио за пържене на маслена баня
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Разбъркайте млякото със сока от лимон. Прибавете рибения и лютия сос. Разбъркайте и оставете сместа на стайна температура за 30 минути, за да се получи мътеница.
2. Половината от брашното разбъркайте с червения пипер, сушения чесън, ригана и черния пипер.
3. Пилето нарежете на парчета, овкусете със сол и пипер и оваляйте в подправеното брашно.
4. След това потопете пилето в мътеницата и оставете да се маринова за минимум 4 часа. Най-добре за една нощ.
5. След това извадете пилето от марината и оваляте в останалото брашно, разбъркано с бакпулвера и царевичното нишесте.
6. Изпържете пилето на порции в тиган с дебело дъно, на маслена баня, до златисто (при температура от около 170 градуса). Извадете върху скара.