сом - 1 бр.
пресен лук - 1 връзка
лук - 1 глава
домати - 5 бр.
печени чушки - 6 бр.
чесън - 3 скилидки
лимони - 1 бр.
царевично брашно - 100 гр
олио - 50 мл
магданоз - 5 стръка
захар - 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Пържен сом със зеленчуци е чудесен избор, ако ви се хапва риба. Сомът има бяло месо без кости, мазничък е и много вкусен.
А с рецептата на Mate Kitchen готвенето му ще бъде истинско удоволствие!
Начин на приготвяне:
1. Почистете и измийте рибата и я нарежете на парчета с дебелина около 2 см. Посолете я, натрийте с лимоновия сок. Оваляйте в царевичното брашно. Запържете в нагорещено олио от двете страни. След това извадете в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
2. В друг тиган загрейте малко олио и задушете ситно нарязаните два вида лук. Добавете нарязаните на ивици печени чушки, чесъна на филийки, обелените и нарязани на кубчета домати. Сложете и захарта, черния пипер и ситно нарязания магданоз. Оставете да къкри десетина минути.
3. Подредете рибата върху соса. Покрийте с капак и задушавайте още няколко минути. В чиния налейте от соса, сложете върху него парче риба и поднесете с лимон. Можете и да подредите парчетата сом в тава, да залеете с доматения сос и да запечете на 200 градуса фурна. За около 15-20 минути.