100 мл олио
1 голям патладжан
2 скилидки чесън
1 малка червена люта чушка
1 ч.л. царевично нишесте
2 с.л. вода
2 стръка тайландски босилек
варен ориз
За соса:
2 с.л. светъл соев сос
1 с.л. сладко от кайсии
1 с.л. черен китайски оцет
1 ч.л. сусамово олио
Начин на приготвяне:
1. Обелете патладжана и го нарежете на едри парчета, по 3 см.
2. Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете патладжана в него. Добавете назяраната на тънки кръгчета люта чушка, както и нарязания на едро чесън. Гответе 3-4 минути.
3. За соса смесете всички съставки в купа и ги разбъркайте добре. В купичка смесете до хомогенност царевичното нишесте с водата.
4. Залейте патладжана със соса и разбъркайте. След минута добавете царевичното нишесте и разбъркайте. Щом сосът се сгъсти, дръпнете от огъня.
5. Сервирайте пържения патладжан върху основа от варен ориз. Поръсете с 1 с.л. нарязани печени белени фъстъци и листа тайландски босилек.