4 тиквички
400 г пилешка пържола от бут (без кожа)
250 г сирене „Моцарела“
2 печени червени чушки
2 скилидки чесън
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. копърово семе
1 глава лук
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
за доматения сос:
800 г домати консерва (пасирани)
2 скилидки чесън
1 ч. л. сух риган
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сосът се приготвя като чесънът се наситнява и се запържва в зехтина.Сипват се доматите, подправя се с ригана, сол и черен пипер, и се готви 10 минути на слаб огън.
Тиквичките се режат надве по дължина, без да се белят и без да се махат дръжките им, а сърцевината им се издълбава и се наситнява.
Слагат се в тенджера с кипяща подсолена вода и се бланшират за около 1 минута. След това се изваждат и се шокират с леденостудена вода.
Пилешкото се реже на малки кубчета. Лукът, чесънът и чушките се нарязват наедро и се запържват в зехтина. Добавя се месото и се оставя, да се запържи.
Прибавя се издълбаната и накълцана сърцевина от тиквичките и също се запържва. Слагат се няколко супени лъжици от доматения сос.
Овкусява се със счуканите в хаванче копърово семе, червен пипер и сол на вкус и се поръсва с черен пипер. Останалият доматен сос се сипва в тава и отгоре се подреждат издълбаните тиквички.
Пълнят се с пилешкото месо, поръсват се с накъсаната моцарела, по желание и с малко настърган пармезан. Пекат се около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Прочетете още:
"Хайвер" от тиквички - по изпитана руска рецепта
Овесени кюфтенца със зеленчуци