6 кръгли тиквички
350 г телешка кайма (от врат)
120 г булгур (с варене)
100 г овче сирене
80 мл зехтин
2 скилидки чесън
1 лимон
1 стрък мента
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквичките се издълбават, а част от вътрешността им се запазва за плънката. Овкусяват се със сол, черен пипер и част от зехтина.
Булгурът се сварява до полуготовност.
Чесънът се накълцва и се запържва в останалия зехтин, заедно с накълцаната вътрешност на тиквичките.
Добавят се каймата и булгурът. Овкусява се с мента, настъргана лимонова кора, сол, черен пипер и малко лимонов сок.
Тиквичките се пълнят с тази смес. Отгоре се слага натрошено сирене. Готвят се в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор за около 30 минути.
"Хайвер" от тиквички - по изпитана руска рецепта
Овесени кюфтенца със зеленчуци