12 сушени чушки
2 моркова
1 глава целина
3 стръка праз
2 скилидки чесън
700 г картофи
400 мл зеленчуков бульон
60 мл зехтин
1 с. л. доматен концентрат
1 връзка магданоз
1 с. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, нарязват се на малки кубчета (като за мусака) и се сваряват. Сухите чушки се накисват във вряла вода и се оставят да омекнат.
Морковите и целината се нарязват на кубчета, празът – на кръгчета, а чесънът – наситно. В тенджера се сипва половината от зехтина, слагат се празът, целината, налива се половината зеленчуков бульон, прибавят се чесънът и морковите, и зеленчуците се оставят да се задушават, докато леко омекнат, под капак.
В останалия зехтин за кратко се запържват червеният пипер и доматеният концентрат. Добавят се картофитe и се пържат за около 5 минути, докато останат на мазнина.
Към картофите се прибавят задушените зеленчуци. Съдът се сваля от огъня и сместа се поръсва с наситнения магданоз. Овкусява се със сол и черен пипер.
Омекналите чушки се пълнят със зеленчуковата плънка, подреждат се в тавичка и се заливат с останалия бульон.
Пекат се покрити с алуминиево фолио в загрята на 180 градуса фурна, вентилатор, за около 45 минути.
Прочетете още:
Защо точно чушки
История за чушки, пиперки и родни капии
Печени чушки с извара
Панирани чушки с доматен сос
Пълнени чушки с боб