7 едри картофа
3 с. л. доматено пюре
1/2 в. ч. бяло вино
4 с. л. олио
1 резен целина
2 домата
1 зелена чушка
1 глава лук
1 яйце
50 г краве масло
3 стръка зелен лук
100 г кашкавал
200 г гъби
400 г кайма
магданоз и босилек
Начин на приготвяне:
Избират се по-едри картофи, обелват се и се издълбават с лъжичка. Долната част на всеки картоф се отрязва, за да не се обръщат при варенето.
Лукът се нарязва на кръгчета и се запържва за минута в маслото. Прибавят се нарязани надребно гъби и се запържва още 5 минути. В купа се поставят каймата, задушените лук и гъби, яйцето, 6 стръка нарязан наситно магданоз, 1 ч. л. босилек. Омесва се и се посолява.
Картофите се пълнят с получената смес. В голяма тенджера се сипва олиото и в него се запържват нарязан зелен лук, чушка, домати и целина. Задушава се 3 минути, наливат се доматеното пюре и 1 к. ч. вода.
Картофите се поставят в тенджерата и се налива виното. Течността трябва да е до средата на картофите, ако е нужно се налива вода. Задушават се на тих огън 30 минути, внимава се да не се преварят. Сервира се, като в чиния се сипва от соса, отгоре се поставят 1-2 картофа и се настъргва кашкавал.
Други рецепти:
С какво да заменим пилешката супа, докато постим
Постна супа с паста „Орзо“
Френска лучена супа
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Душата на супата – фиде