400 г канелони
4 с.л. зехтин екстраа върджин
1 глава лук
1 морков
1 стрък селъри
1/2 връзка мащерка
3 дафинови листа
300 г свинска кайма
300 г телешка кайма
125 мл червено вино
400 г сирене Скаморца
3 яйца
200 г сирене Пармезан
За доматения сос:
1 глава лук
2 консерви х 400 г белени домати
1/2 връзка босилек
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. За доматения сос нарежете лука на ситно и го запържете в тиган с 1 с.л. зехтин, до омекване. Добавете доматите от консерва, накъсайте листата босилек. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Гответе 20 минути на умерен огън.
2. За пълнежа загрейте 3 с.л. зехтин в дълбок тиган и запържете нарязаните на ситно лук, морков и селъри. Добавете дафиновите листа и стръковете мащерка. Овкусете със сол и черен пипер. Гответе 6-8 минути, като разбърквате от време на време.
3. Добавете двата вида кайма и с помощта на дървена шпатула я запържете докато промени цвета си на златистокафяво, като я разделяте колкото се може по-на дребно. Щом каймата се запържи добре, добавете червеното вино. Гответе докато то се изпари. Дръпнете от котлона, отстранете стръковете мащерка и дафиновите листа и оставете да изстине.
4. Към сместа с каймата добавете яйцата, настърганото сирене Скаморца и 2/3 от фино настъргания пармезан. Разбъркайте добре. Напълнете канелоните със сместа с помощта на малка лъжичка.
5. На дъното на дълбока тава изсипете половината доматен сос и го разстелете равномерно. Подредете пълнените канелони. Върху тях изсипете останалия доматен сос. Поръсете с останалия пармезан. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.