канелони - 8 броя
стерелизирани домати на кубчета - 800 гр
бекон - 150 гр
пармезан - 100 гр
сирене рикота - 250 гр
чесън - 2 скилидки
олио - 2 с.л.
риган - 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Черпим всички почитатели на италианската кухня с тези разкошни канелони с доматена плънка. Това са онези тестени цилиндри, които се продават в кутия, и които италианците традиционно пълнят със спанак и рикота или пък с кайма. Mate Kitchen са направили среден вариант – с домати, чесън, сирене рикота и малко бекон за вкус. Получава се семпло и непретенциозно, но истински вкусно ястие. А уханието ви подканва да си сложите голяма порция, да си налеете чаша вино и да се насладите на всяка хапка.
Знаете, че когато става въпрос за паста, италианците на слагат безброй много съставки в сосовете, а следват друга философия. Смисълът не е в количеството, а в това продуктите да са правилно подбрани, така че да извлечете максимума от техния вкус.
Пълнените канелони са домашно ястие, което се приготвя с наличните в италианския дом продукти. За бърза вечеря през седмицата е много добра идея, защото става бързо. За час и малко ще можете да го поднесете, като имате предвид, че през половината от времето се готви само, поясняват от Mate Kitchen. Направете му само една бърза салата, от рукола например, и това е всичко.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете бекона на тънки ивици и го запържете в зехтина.
2. Извадете го и на негово място сложете чесъна само да се парне и веднага след това излейте доматите. Оставете ги да се варят около 30 минути.
3. След като ги дръпнете от котлона, добавете при тях рикотата, ригана и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре.
4. Част от сместа разпределете на дъното на намазнена тава. Напълнете канелоните и ги подредете в тавичка, а останалото количество сос разпределете между тях.
5. Върху канелоните подредете ивиците запържен бекон, поръсете ги с пармезана и сложете ястието да се запече за 30 минути на 200 градуса.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.