калмари - 500 гр
камби - 1 кг
червени чушки - 1 бр
домати - 1 бр
зелен лук - 1 връзка
чесън - 3 скилидки
ориз - 150 гр
зеленчуков бульон може и от кубче - 4 чаени чаши
зехтин - 1/2 ч.ч.
бяло вино - 1/2 ч.ч.
копър - 1/2 връзки
кедрови ядки - 5 с.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Пълнени камби, но не с кайма или яйца и сирене, а с ориз и калмари.
Плънката за тези пълнени камби с ориз и калмари на Mate Kitchen се различава доста от тази, с която традиционно сме свикнали да пълним чушки. В нея има зелен лук, чесън, червена чушка, домати, кедрови ядки, копър, задушените в бяло вино калмари и, разбира се, ориз. Вкусът е свеж и различен, но за да се получи, е важно да следвате стъпките за приготвянето на ястието точно. С морската храна не е добре да се импровизира, особено ако сте още начинаещ кулинар.
Избрахме да ви предложим рецептата именно с пълнени камби, защото те имат плътна структура и са приятно сладникави. Може, разбира се, да напълните с ориз и калмари и най-обикновени чушки, както и чушки долма, поясняват от Mate Kitchen. Приготвихме рецептата и с червени, и със зелени и сме категорични, че ястието е по-вкусно с червените.
Начин на приготвяне:
1. Отрежете дръжките на камбите и внимателно почистете семките. Намажете ги със зехтин, сложете ги в огнеупорен съд и ги изпечете за 35 минути на 150 градуса, докато започнат да омекват.
2. През това време нарежете зеления лук и червената чушка на дребно, а чесъна - на тънки филийки.
3. Загрейте половината от зехтина в тиган и сложете заедно лука, чушката и чесъна. Запържете ги на силен огън за 5 минути, като периодично разбърквате. Добавете предварително изчистения ориз и го запържете заедно със зеленчуците за 2-3 минути, докато стане прозрачен. Бъркайте, за да не залепне.
4. Добавете бульона на части. Налейте половин чаша, изчакайте оризът да го поеме и след това налейте още толкова. Процедирайте по този начин докато оризът поеме цялата течност и стане мек и кремообразен.
5. Нарежете калмарите на малки парченца.
6. Обелете домата, отстранете семките и нарежете на дребно месестата част.
7. Налейте останалата част от зехтина в тиган, сложете нарязаните калмари и ги гответе на умерен огън докато течността, която пуснат, се изпари. Тогава увеличете температурата на максимум, налейте бялото вино и гответе още няколко минути, докато алкохолът се изпари.
8. Прибавете калмарите, накълцания домат, нарязания на ситно копър и кедровите ядки към ориза. Подправете с черен пипер и разбъркайте внимателно с вилица.
9. Напълнете запечените камби с тази смес и ги запечете за 35 минути. Поднесете ги горещи или на стайна температура.
Внимание: Съдържа калмари, което може да предизвика алергични реакции.