дюли големи - 4 броя
телешка кайма - 600 гр
лук - 1 глава
чесън - 3-4 скилидки
яйца - 1 бр.
люти чушки по желание - 1 бр.
телешки бульон - 1 кубче
магданоз - 1/2 връзки
сол на вкус
черен пипер на вкус
Това предложение от Mate Kitchen е изключително изискано и в същото време лесно за приготвяне, и то с достъпни продукти. С него можете да замените добре познатите пържоли или по-сложни рецепти с месо.
Великолепен плод на късната есен, от дюлите правим компот, желе, конфитюр. Влагаме ги в различни сладкиши и сладки баници. Истината обаче е, че те всъщност са много благодатни за солени ястия с месо. Сладостта им е деликатна и ненатрапчива, имат фин аромат, който допълва този на месото, без да го засенчва. Структурата им е плътна и запазват формата си при готвене.
Ако искате да приготвите нещо ново и различно, което да не е в пълен контраст с „традиционното” готвене, пълнените дюли с телешка кайма по рецепта на Mate Kitchen са много подходящи. Поднасянето им създава усещане за празничност и карат хората на масата да се почувстват специални.
В списъка с продукти за това ястие ще забележите, че каймата е телешка. Не ви съветваме да я заменяте със свинска или смес, защото в нея има повече мазнина и това ще натежи на вкуса. А за да бъде трапезата ви още по-елегантна, можете да сервирате вкусните дюли със салата, поднесена в кошничка от пармезан.
Начин на приготвяне:
1. Разполовете дюлите и ги почистете от семките, като издълбаете и малко от месестата част. Бордът на дюлите трябва да е не повече от 1 см. След това ги сварете за 15 минути, докато омекнат леко.
2. През това време смесете каймата с нарязания на ситно лук, магданоз, яйцето, счукания чесън, накълцаната на ситно чушка, сол и черен пипер на вкус.
3. Извадете поомекналите дюли от водата, отцедете ги и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Напълнете ги с кайма.
4. Разтворете кубчето бульон в гореща вода и го налейте в тавата.
5. Покрийте с фолио и печете дюлите в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. След това махнете фолиото и печете още 15-20 минути. Преди да поднесете дюлите ги поръсете с магданоз.
Внимание: Съдържа яйца и телешка кайма, които могат да предизвикат алергични реакции.