Ето едно ястие, което е чудесно сливане на две от най-добрите кухни в Европа - италианската и българската, и със сигурност ще се хареса на повечето от вас, особено на вегетарианците, които често копнеят за по-разнообразни вкусове.
Необходими продукти за 4 порции:
4 червени чушки – камби
1 ч. ч. ориз
2 с. л. зехтин
1 морков, нарязан на кубчета
2 с. л. целина, нарязана на малки кубчета
1 глава лук, нарязан на ситно
50 мл бяло вино
330 мл гореща вода
2 с. л. копър, ситно нарязан
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
100 г моцарела или кашкавал
сол и пипер на вкус
За соса:
1 връзка босилек
100 г орехи
100 мл зехтин
1 скилидка чесън
Начин на приготвяне:
Чушките се срязват надлъжно на половини, като се запазват дръжките. Семките и жилките внимателно се отстраняват. Намазват се от всички страни със зехтин, леко се посоляват и се запичат за 10 мин. във фурна, загрята на 220˚ С.
Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, целината и морковът. Разбъркват се на умерен огън 5-6 мин. Добавя се оризът, разбърква се и се налива виното. Бърка се, докато виното се абсорбира. Налива се водата, посолява се на вкус и се разбърква с магданоза и копъра. Затваря се с капак и се оставя на много тих огън 10 мин. Без да се отваря, се дръпва от огъня и се оставя още 15 мин. Разрохква се.
За соса всички продукти се пасират заедно.
Чушките се напълват с ориза, отгоре се заливат с лъжица от соса и се покриват с резен моцарела. Запичат се 20 мин. на 200˚ С.