чушки - 10 бр.
лук - 2 глави
печурки - 300 гр
ориз - 300 гр
домат - 1 бр.
олио - 50 мл
зеленчуков бульон - 1 бр.
чубрица - 1 супена лъжица
магданоз - 1 връзка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Тези пълнени чушки с гъби и ориз по рецепта на Mate Kitchen внасят приятно разнообразие в списъка с любими домашни рецепти - защото има повече варианти да приготвим това ястие освен съставките, с които сме свикнали - зеленчуци, кайма, боб или пък сирене и яйца. Подходящи са за пости или когато решите да минете на по-лек, разтоварващ режим.
Може да ги направите с пресни или пък със сухи гъби. Ако се спрете на втория вариант, не изхвърляйте водата, в която са киснали гъбите. Запазете я и я налейте в тавата, за да овкуси допълнително ястието по време на печенето.
Тъй като оризът е почти суров, от Mate Kitchen препоръчват да не пълните чушките съвсем догоре. На него му трябва място да набъбне и ако сложите твърде много от плънката, тя ще излезе в тавата. Това не е кой знае какъв проблем, но чисто естетически не изглежда добре. Освен това с тази плънка може да напълните още една чушка.
Не забравяйте и да направите разрези в чушките. Без тях течността от тавата няма как да стигне до ориза и той да се сготви.
Начин на приготвяне:
1. Задушете ситно нарязания лук заедно с гъбите. Добавете изчистения и измит ориз, настъргания домат, щипка сол, черния пипер, чубрица, нарязания на ситно магданоз и накрая залейте със зеленчуковия бульон, който сте разтворили в 200 мл топла вода.
2. Оставете на тих огън за десетина минути или докато водата поизври. Почистете чушките от семките и ги напълнете с готовата смес. Наредете ги в тава, сипете вода до средата на чушките и ги сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
3. Печете чушките в продължение на 40 минути. В средата на печенето ги обърнете.
4. Сервирайте пълнените чушки с гъби и ориз топли, може да гарнирате с кисело мляко.