8 червени чушки
зехтин
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 стрък селъри
щипка едър лют червен пипер
щипка сол
щипка шафран
1 кочан царевица
1/2 ч.ч. ориз
1 литър вода
150 г твърдо козе сирене
шепа зелени маслини без костилки
Начин на приготвяне:
Запечете дълги червени чушки леко на грил или във фурната.
За пълнежа обелете и нарежете на ситно чесъна и лука. Обелете и нарежете селърито на парченца. Сипете 2-3 с.л. зехтин в дълбок тиган и запържете лука, чесъна и селърито с щипка сол, до омекване.
Добавете лютия червен пипер и шафрана и разбъркайте. Изрежете зърната на царевицата и ги добавете заедно с ориза. Разбъркайте добре и залейте с водата. захлупете съда и варете на слаб огън, до пълното абсорбиране на водата.
Пресипете пълнежа в купа и го оставете да изстине. Добавете нарязаното на малки кубчета козе сирене и разбъркайте.
Напълнете чушките като направите отвор отстрани. Подредете чушките в тавичка, с отвора надолу. Поръсете със сол, малко зехтин и нарязани зелени маслини. Печете чушките в предварително загрята фурна на 180 градуса 15-20 минути.
Прочетете още:
Защо точно чушки
История за чушки, пиперки и родни капии
Печени чушки с извара
Панирани чушки с доматен сос
Пълнени чушки с боб