1 патица
200 г чоризо
100 г бисерен ориз
500 г печурки
10 г сушени манатарки
2 скилидки чесън
1 стрък праз
1 пащърнак
1 морков
1/2 връзка магданоз
2 стръка мащерка
30 мл олио
1 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
краве масло за намазване (със стайна температура)
за зелето:
1 кг кисело зеле
200 г бекон (сурово пушен)
200 мл зелев сок
30 мл олио
2 дафинови листа
1 с. л. червен пипер
1/2 ч. л. семена от резене
черен пипер на зърна на вкус
Начин на приготвяне:
Манатарките се накисват в 200 мл топла вода. Печурките се обелват и се нарязват на едри кубчета.
Морковът, пащърнакът, празът и чесънът се почистват и се нарязват на ситно. Чоризото се реже на шайби и се запържва в сгорещеното олио. Добавят се гъбите.
Щом се позапържат, се изваждат от тигана, заедно с колбаса. В същия съд се запържват празът, чесънът, морковът и пащърнакът. Ако мазнината не е достатъчно, се налива малко олио.
Щом се карамелизират, се сипва оризът. Пържи се, докато стане стъклен.
Прибавят се манатарките, заедно с част от водата, в която са киснали, и се връщат чоризото и гъбите. Овкусява се със сол, черен пипер, червен пипер и наситнените магданоз и мащерка.
Патицата се намазва с масло. Овкусява се със сол и черен пипер. Пълни се със сместа с ориз.
Зелето се реже на тънко и се разбърква в тава с бекона, червения пипер, черния пипер, семената от резене, дафиновите листа, олиото и зелев сок.
Върху него се поставя патицата с гърдите нагоре.
Покрива се с алуминиево фолио и се пече 4 часа в загрята на 150 градуса фурна, с вентилатор. Фолиото се отстранява и ястието се допича на 200 градуса, с вентилатор, до златисто – 20 минути.
Други рецепти:
Вкусен лучник с пиле
Пиле в патладжан на шиш
Пиле къри
Пиле с домати и маслини