заешко месо 1 цял заек - 1,5 кг
лук - 1 глава
кайма смес - 300 гр
бекон - 200 гр
сланина - 100 гр
гъби - 100 гр
картофи - 1 кг
олио - 50 мл
чубрица - 1 ч.л.
магданоз - 1/2 връзки
зеленчуков бульон - 1 кубче
сол на вкус
черен пипер на вкус
бира - 500 мл
На специалните поводи им подхождат специални рецепти и този пълнен заек определено е сред тях. Любителите на месото ще го харесат, защото в тавата преобладават съставките с нерастителен произход. Освен заешкото, има кайма, бекон, сланина, както и гъби. Те специално не се мият – не само в тази рецепта на Mate Kitchen, а по принцип – защото са… гъби и поемат вода. След това си я пускат в тигана или в тавата и буквално се варят в нея, а не това е целта на пърженето или печенето. Затова най-добре ги белете или пък, ако са чисти и бели, просто ги почистете с мека четка.
Заешкото месо е леко и постно, затова беконът е повече от задължителен. Той придава отличителен аромат и омазнява. Освен това маскира специфичния аромат на заешкото, заради който много хора отказват да го консумират.ползвайте по-мазен, защото той овкусява по-добре. Сланината пък е нещо като риза. По време на печенето тя се стопява и пропива в месото, като го прави сочно. Без нея то изсъхва и става на трески.
Този пълнен заек на Mate Kitchen е от удобните ястия, в които гарнитурата се готви едновременно с основното. Картофите го обграждат и попиват всички сокове, които месото си пуска във фурната.
Когато решите да приготвите пълнен заек, изберете по-голям. Нека да е поне 2 – 2,5 кг, за да има къде да се събере плънката. В случай че ви остане, може просто да я разпределите отстрани. Другият вариант е да я приберете в чист найлонов плик и да я замразите за следващо готвене.
Готвихме месото в бира, което я превръща в най-логичната напитка, с която да го поднесете. Ако обаче не ви допада, подберете вино по ваш вкус. Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
1. Почистете и измийте заека. Ако има глава, я отстранете. Посолете отвътре и отвън, поръсете с черен пипер и оставете встрани докато приготвите плънката.
2. В тиган със загрято олио задушете ситно нарязания лук, добавете каймата, която предварително сте намачкали с малко вода, и пържете докато стане на трохи.
3. Прибавете нарязания на кубчета бекон, магданоз и гъбите, нарязани на ситно. Поръсете с чубрицата, разбъркайте и оттеглете от котлона.
4. Напълнете заека с готовата смес, зашийте и сложете в дълбока тава.
5. Подредете върху заека парчета сланина, а около него сложете обелените и нарязани на едри кубчета картофи.
6. Натрошете кубчето бульон върху картофите, налейте бира, покрийте тавата с фолио и печете 20 минути на 300 градуса. След това намалете градусите на 180 и гответе още около два часа и половина.
7. 20 минути преди да извадите ястието от фурната, го отвийте да се запече.