Обикновено хората харесват или само морска, или само сладководна риба. Тази рецепта пък обединява и двата вкуса и това без съмнение е за добро.
Необходими продукти за 4 порции:
1 шаран, около 1 кг
300 г филе от треска или тилапия
1 белтък
200 г заквасена сметана
100 г сварени скариди, по желание
500 г обелени картофи, едро нарязани
50 г масло
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
1 с. л. градински подправки
500 г кисело зеле, ситно нарязано
200 мл бяло вино
Начин на приготвяне:
Филето от треска се сварява на пара и се пресова с вилица. Когато изстине, се пасира с белтъка и се прибавя малко по малко сметаната. Подправя се със сол и пипер на вкус, разбърква се със скаридите и се слага в хладилник за 30 мин.
Картофите се слагат в подсолена вряща вода за 10 мин. и се отцеждат. Още горещи се объркват с лъжица масло и магданоза.
Почистената риба се подсушава и се поръсва с подправки. Напълва се рибният пастет. В продълговата тавичка се разпределя зелето, върху него - рибата. Шаранът се намазва с масло. Около него се слагат картофите. Рибата се залива с виното и всичко се слага да се пече във фурната за 40 - 50 мин., докато се зачерви.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Как да почистим и сготвим шаран