За тестото
брашно - 500 гр
сол - 1 ч.л.
масло - 200 гр
вода - 9 с.л.
жълтък - 1 бр
За плънката
олио - 50 мл
шаран - 1.5 кг
лук - 1 глава
моркови - 1 бр
шунка - 150 гр
ориз - 150 гр
орехи смлени - 100 гр
магданоз - 5 стръка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Традицията повелява на Никулден да се яде шаран, а от Mate Kitchen предлагат класическата рецепта за пълнен шаран в тесто. В плънката има орехи, ориз, лук и моркови, разбира се, но и малко шунка за повече вкус.
Единствената препоръка на Mate Kitchen към тази рецепта за пълнен шаран в тесто е да сварите ориза почти до готовност, преди да напълните рибата с него. В противен случай времето за готвене няма да му стигне. Освен това, след като затворите шарана в тестото, няма течност, която да го свари и той гарантирано ще остане суров и ще хрупа. Грехота е всичките ви усилия по това толкова специално ястие да отидат напразно заради такъв глупав пропуск.
На Никулден се яде риба и по-специално шаран, защото според една от легендите тази риба помогнала на свети Николай в труден момент. Веднъж, когато излязъл с лодката си в открито море, се извила буря и пробила лодката. Свети Николай запушил пукнатината с шаран. Така се спасил от гибел. Според друга легенда Cвeти Hиĸoлaй пoпaднал в чyжд гpaд, ĸъдeтo ce пpecторил нa пpocяĸ. Замръкнал обаче, а имал в себе си само тpи мaлĸи pибĸи. Помолил eднa бeднa вдoвицa дa гo пpиюти. В знaĸ нa блaгoдapнocт той споделил pибитe c нeя и дeцaта й.
Начин на приготвяне:
За тестото
1. Пресейте брашното, поръсете със солта, разбъркайте и добавете маргарина.
2. Размесете с ръце, за да се получат трохи. Налейте водата и продължете да месите докато се получи еластично тесто.
3. Оставете го за 15 минути в хладилника.
За плънката
1. В тиган загрейте олиото и запържете в него нарязаните на ситно лук и морков. Добавете нарязаната на ситни кубчета шунка и изчистения и измит ориз и пържете няколко минути.
2. Посолете и поръсете с черния пипер, налейте малко вода и оставете да къкри докато течността се поизпари. Прибавете смлените орехи и нарязания на ситно магданоз.
3. Почистете и измийте шарана. Напълнете го с плънката и зашийте.
4. Разделете охладеното тесто на две топки и ги разточете на кори с дебелина около 2 мм. Сложете едната кора в намазана с олио тава, върху нея сложете шарана и покрийте с другата кора. Затворете го плътно, оформете и изрежете излишното тесто. Разточете го отново и с помощта на метална капачка от бутилка изрежете люспи. Намажете с жълтък повърхността на рибата и подредете отгоре тестените люспи.
5. Печете около час и десет минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа жълтък, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.