1 шаран (почистен)
200 г орехи
80 мл олио
2 глави лук
1 връзка магданоз
1 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
за тестото:
400 г брашно
сол на вкус
Традицията повелява на този ден да похапнем шаран. Ако искате да направите празника още по-специален с домашно приготвена риба, ви препоръчваме тази рецепта.
Брашното се смесва с щипка сол и 200 мл топла вода. Замесва се меко тесто и се оставя да почине.
Лукът се реже на едри кубчета и се задушава в олиото с малко вода и сол, докато омекне и остане на мазнина.
Към него се добавят нарязаните наедро орехи, запържват се за кратко.
Съдът се отстранява от котлона, сместа се овкусява с пушен пипер, накълцан магданоз, сол и черен пипер на вкус. Охлажда се.
Тестото се разточва на дебела кора, която да е толкова голяма, че рибата да може да се завие с нея. Заравнява се, а остатъците се запазват.
Шаранът се овкусява със сол и черен пипер от всички страни, пълни се с ореховата смес и се зашива с конец.
Завива се с тестото, като му се придава форма, а с остатъците от тестото се правят декоративни ромбове. Маже се с олио.
Пече се около 1 час в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Охлажда се 20 минути и се нарязва.
Как да почистим и сготвим шаран