шаран - 2 кг
лук - 2 бр.
орехи - 1.5 ч.ч.
стафиди - 1 ч.ч.
бяло вино сухо - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
копър - 1 с.л.
черен пипер - 1/2 ч.л.
морска сол - 1/2 с.л.
Над 200 хиляди българи празнуват имен ден на 6 декември. На Никулден честваме деня на Свети Николай Мирликийски Чудотворец – господаря на целия подводен свят. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат също и банкерите и търговците.
Вариантът на Mate Kitchen за пълнен шаран наистина изисква доза прецизност
Това важи особено при зашиването на рибата, но сме убедени, че гостите ви ще са впечатлени от невероятния аромат, който придават всички съставки. Орехите и стафидите приятно се съчетават с печения шаран, като го подслаждат деликатно. А сосът от копър и вино подсилва вкуса, като ни връща назад във времето и ни подтиква да си спомним за прекрасните летни дни, прекарани в компанията на морето.
За да се насладите максимално на празника, вземете със себе си доброто си настроение. Само така ще прекарате една приятна вечер, изпълнена с наслада, в компания на близките си хора. Напомняме ви също, че виното в ястията гарантира, че храните ще запазят сочността си, като и подчертава вкуса по един ефирен начин. И не забравяйте да заделите една чашка и за себе си. Така готвенето ще е възможно най-приятно.
Наздраве от нас и не забравяйте да поздравите всички именици!
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре рибата отвътре и отвън и я подсушете добре.
2. Загрейте няколко лъжици олио и запържете ситно нарязания лук до златисто. Свалете тигана от котлона и добавете стафидите, орехите, черния пипер, сол, ако е нужно, и разбъркайте.
3. Напълнете рибата със сместа.
4. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете една тава с остатъка от олиото, зашийте шарана и го поставете в тавата, като го поръсите с морската сол.
5. Печете рибата в продължение на 25 минути, след което изсипете виното върху нея и я пъхнете отново във фурната за още 10 минути.
6. След като рибата е готова, я извадете върху плоско плато, като отстраните конеца. Разбъркайте соса от тавата с накълцания копър.
7. Сервирайте пълнената риба, нарязана на филийки и част от плънката, полети със соса от вино и копър.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.