шаран - 3 кг
български ориз Крина - 600 гр
орехи - 200 гр
гъби - 400 гр
стафиди - 100 гр
лук - 4 глави
моркови - 3 бр
лимони - 2 бр
водка - 30 мл
олио - 150 мл
девисил - 2 с.л.
черен пипер на вкус
сол на вкус
И рибарската, и банкерската традиция повелява на Никулден на масата ни да има пълнен шаран с ориз и орехи. Но по-често, отколкото ни се иска, българските гозби придобиват елементи на интернационализъм с боб или ориз от Египет, чесън от Китай, чушки от Гърция, домати от Турция, лук от Полша и т.н. От българското на практика почти нищо не остава.
Затова от Mate Kitchen направихме всичко по силите си тази година да приготвим за вас пълнен шаран с (почти) изцяло български продукти. Най-голямото ни притеснение беше оризът, защото да се намери български ориз в търговската мрежа, е наистина трудно. Благодарение на ориз „Имало едно време…“ от „Крина“ мисията ни е успешно изпълнена.
Тази традиционна празнична рецепта за пълнен шаран с ориз е повод да направим кратка ретроспективна разходка в златните години на българското оризопроизводство. През 80-те години на XX век, съвсем не толкова отдавна, в България се засяваха по 250 хил. дка ориз годишно, основно по поречието на реките Марица и Тунджа. През 90-те години обаче оризопроизводството намаля до едва 14 хил. дка през 1995 г. След 2000 г. започна постепенно възраждане на сектора и днес са възстановени половината от обработваемите площи от онзи „златен“ период.
Серията „Имало едно време…“ от „Крина“ предлага български ориз, произведен в района на Пазарджик. Той е подходящ за любимите ни традиционни български рецепти – пълнени чушки, пиле или свинско с ориз, дроб сарма, мляко с ориз, лозови и зелеви сарми.
С него наистина можем да наречем нашенските гозби български, гарантират от Mate Kitchen!
Начин на приготвяне:
1. Почистете и измийте шарана, оставете го да се отцеди много добре, след което го натрийте със сол отвътре и отвън. Полейте го с лимонов сок и го оставете встрани за около час.
2. През това време накиснете стафидите във водката.
3. В тенджера загрейте олиото и в него задушете нарязания на дребно лук. След като поомекне, прибавете ситно нарязаните моркови и задушете за още 5-6 минути.
4. При зеленчуците в тенджерата сложете почистените и нарязани гъби, овкусете със сол и девисил и оставете всичко да се готви докато течността от гъбите поизври.
5. Сипете ориз "Имало едно време" и задушете докато стане стъклен. След това налейте 1 част горещ бульон или вода и разбъркайте добре. След като оризът поеме течността, сипете още 1 част бульон и прибавете стафидите, без да ги отцеждате от водката.
6. Разбъркайте добре и щом течността се усвои от ориза, прибавете смлените орехи, разбъркайте и дръпнете от котлона, за да може плънката да се поохлади.
7. Сложете шарана в достатъчно голяма тава и го напълнете. Останалото количество от плънката разпределете в тавата около шарана и налейте последната 1/3 от бульона.
8. Покрийте шарана с нарязан на шайби лимон, завийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути . Извадете шарана и махнете фолиото и лимоните. По желание може да изстискате сока от тях върху шарана. Върнете тавата във фурната и печете за още 30-35 минути.
9. Подредете шайби лимон върху изпечения шаран и го поднесете.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.