700 г пуешко филе (цяло парче)
300 г печени чушки (от буркан)
200 г заквасена сметана
100 г сланина
80 г краве масло
200 мл бяло десертно вино
200 мл пилешки бульон
20 мл олио
2 корена пащърнак
1 скилидка чесън
2 с. л. галета
1/2 ч. л. пушен лют червен пипер
сол и пипер меланж на вкус
за пюрето:
800 г тиква „Цигулка“
50 г краве масло
80 мл прясно мляко
1 скилидка чесън
2 стръка салвия
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Чушките се смилат в блендер и се запържват в тиган със сгорещеното олио за 5–10 минути, за да се изпари водата.
Дърпат се от огъня и се разбъркват със стрития на паста чесън, галетата, пушения пипер и сол на вкус.
Месото се реже на тънки широки парчета, които се покриват с прозрачно фолио и се изтъняват. Овкусява се със сол и пипер меланж от всички страни.
Сланината се реже на тънки парчета. Върху всяко парче месо се слага резен сланина и пюре от чушки.
Завиват се руладини, които се фиксират с клечки за зъби.
Пащърнакът се почиства и се реже на кубчета.
Руладините се подреждат в съд със сгорещеното масло. Поръсват се с кубчетата пащърнак и се заливат с виното, сметаната и бульона. Овкусява се със сол. Готви се около 1 час и 10 минути под капак на слаб огън.
Тиквата за пюрето се обелва, реже се на едри кубчета и се готви на пара, докато омекне.
След това се пюрира и се смесва със загретите масло и мляко, наситнената салвия, стрит на паста чесън и сол на вкус.
Готовите руладини се изваждат от соса, клечките се махат. Сосът се сгъстява. Руладините се сервират, полети със соса и гарнирани с пюрето от тиква.
Други рецепти:
Картофени палачинки с пилешко месо
Пилешко с четири сирена
Лека салата с пилешко месо
Апетитни маринати за пилешко месо
Мусака с пилешко и спагети
Как да сготвим най-вкусното пилешко