Необходими продукти:
около 2 чаши зрял фасул (несварен)
2 връзки лапад
1 голям морков
2 връзки зелен лук
1 глава кромид лук
4-5 скилидки чесън
селъри
сухи червени чушки (сладки)
сухи люти чушки на вкус
4-5 супени лъжици домашна лютеница
чубрица
джоджен
мащерка (по избор)
сладък червен пипер
хималайска сол на вкус
студено пресовано слънчогледово олио
Начин на приготвяне:
Сварете напълно зрелия фасул. Изсипете го в голям глинен съд. Нарежете зеленчуците и ги прибавете към боба.
Налейте малко вода в съда, смесена с лютеницата и червения пипер. Добавете подправките (без солта и олиото). Сложете съда във фурната и печете до готовност на зеленчуците.
Ако обичате гъсти яхнии, може да сложите и малко препечено на сух тиган брашно. Накрая след изваждане на ястието от фурната, овкусете със сол, налейте олиото и поръсете с още джоджен. По желание сервирайте с люта чушка или пресен магданоз.
Приказна гозба в глинен съд
Зрял фасул с лапад
49182
Необходими продукти