За пастата:
200 г брашно тип 00
50 г семолина
2 яйца
1 жълтък
1-2 с.л. смляно кафе
щипка сол
1 ч.л. зехтин екстра върджин
За гарниране:
4 х 75 г сирене Бурата
2 глави червен лук
20 г масло
40 г захар
2 стръка мащерка
250 г маслини Каламата
1 консерва филенца аншоа
100 мл зехтин екстра върджин
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. За пастата пресейте брашното и го изсипете върху плота. Добавете семолината и разбъркайте. Оформете кладенче и в него чукнете яйцата и добавете жълтъка. Добавете сол и зехтин и започнете да разбърквате с вилица, постепенно добавяйки брашното. Добавете 1 с.л. мляно кафе и омесете тесто. Извадете тестото върху плота. Поръсете още 1 с.л. мляно кафе върху плота и месете тестото, докато то поеме кафето. Оформете топка, увийте във фолио и поставете в хладилник за 2 часа.
2. Разточете тестото леко с ръце и го пуснете през машина за паста, на най-широкия размер. Поръсете тестото с брашно и пуснете отново през машината. Продължете да изтънявате и издължавате тестото през машината, докато получите дълъг и тънък лист. С помощта на нож изрежете краищата на тестото, след това го разрежете на две половини. Нарежете всяка половина на ленти с ширина 1-1 1/2 см с помощта на нож за паста.
3. Нарежете лука на тънки полумесеци. Загрейте тиган със зехтин и масло. Щом маслото се разтопи, добавете лука заедно с щипка сол. Щом лукът започне да се запържва, добавете захар и цели стръкове мащерка. Захлупете съда и задушавайте 15 минути, на слаб огън. Ако е необходимо, добавете от водата за пастата.
4. Пуснете папарделе в тенджера с вряща подсолена вода и варете 3-4 минути. Прехвърлете пастата в тигана с лука и разбъркайте за минута. Добавете сушените маслини и разбъркайте.
5. Сипете папарделе с кафе, лук и маслини в дълбока чиния. Гарнирайте с няколко цели филенца аншоа и топка бурата. Поръсете с листенца мащерка, щипка мляно кафе и струйка зехтин.