375 г пресни фетучини
1 глава лук
1 морков
1 стрък селъри
1/4 ч.л. семена от фенел
1 дафинови лист
1 пресен син рак
1 ч.л. концентрирано доматено пюре
1/2 ч.ч. бяло вино
1 1/2 ч.ч. вода
2 с.л. заквасена сметана
100 г сурово месо от рак
1/4 лимон
1 дълга червена люта чушка
зехтин екстра върджин
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. За биска нарежете на ситно лука, моркова и целината. Загрейте 2 с.л. зехтин в дълбок тиган и запържете зеленчуците до омекване заедно с дафиновия лист и семената фенел. Добавете доматеното пюре и разбъркайте за 20-30 секунди. След това добавете начупения на парчета от по 8 см приблизително пресен рак. Гответе докато цвета му се промени на оранжев.
2. Налейте бялото вино и изчакайте половината да се изпари. След това добавете водата, поставете капак и варете на слаб огън 20 минути. Прецедете биска в други тиган и го оставете да се редуцира.
3. Сварете пастата в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета.
4. Към редуцирания биск добавете заквасената сметана и разбъркайте до хомогенност. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете суровото рачешко месо и разбъркайте за не повече от минута. Добавете сварената паста с 1-2 с.л. от водата от варенето ѝ. Разбъркайте и изключете котлона. Изтискайте лимоновия сок и добавете 2/3 от нарязания на ситно магданоз.
5. Сервирайте прясната паста, поръсена с още магданоз и нарязана на тънки кръгчета люта чушка по желание.