Необходими продукти:
1 кг картофи
200 г зелен боб
2 малки патладжана
2 средни глави лук
2-3 чушки сиврия
10-12 броя бамя
2 консерви домати
олио
сол
червен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжаните на кубчета, посоляваме ги и ги оставяме да се отцедят от горчивия сок. После нарязваме лука на едро и го задушаваме в мазнината. Към него добавяме останалите зеленчуци в следната последователност - боб, чушки (почистени от семките и нарязани), патладжани, картофи (нарязани на шайби), бамя.
Задушаваме зеленчуците за няколко минути, посоляваме ги и ги поръсваме с червен пипер, прибавяме доматите, които предварително сме нарязали на ситно.
При необходимост наливаме вода, колкото да се покрият зеленчуците. Варим ястието почти до готовност. Овкусяваме го с магданоз и го посоляваме, ако е необходимо. Прехвърляме гювеча в подходяща тава и го запичаме в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Постен гювеч
От вкусен по-вкусен
15195