Поширано пиле с пушен ориз и сос от кисело мляко и тахан

Вкусно вдъхновение от Близкия изток

5 от общо 1 гласа
105 мин.
Необходими продукти

6 с.л. зехтин

1 глава лук

2 скилидки чесън

200 г пилешка кайма

1 ч.л. семена кимион

1 с.л. бахарат (ливанска смес)

морска сол

80 г яйчени нудъли Вермичели

500 г пушен ориз басмати

1/2 връзка магданоз

1/2 връзка кориандър

лимонов сок

 

За пилето:

1 цяло пиле (около 1 кг)

3 скилидки чесън

3 дафинови листа

5 стръка мащерка

морска сол

 

За пържения лук:

300 мл олио

2 глави лук шалот

 

За соса:

200 г пълномаслено кисело мляко

2 с.л. сусамов тахан

1/2 лимон, сок

щипка сол

 

За пържените ядки:

100 г безсолно масло

30 г печени кедрови ядки

30 г печени цели бланширани бадеми

30 г кашу

1 ч.л. червен пипер

сол

Начин на приготвяне:

1. Поставете цялото пиле в голяма тенджера със студена вода. Добавете обелените скилидки чесън, стръковете мащерка, дафиновите листа и щедра щипка сол. Захлупете и щом водата заври, варете пилето 10 минути. След това дръпнете от огъня и го оставете в захлупената тенджера 1 час. След това го извадете в голяма чиния, като хубаво го отцедите. Оставете го да изстине.

2. За ориза запържете нарязания на ситно лук и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън в несилно загрят тиган с 2 с.л. зехтин. Щом лукът стане прозрачен, добавете пилешката кайма и я запържете, като я раздробявате с помощта на тел за бъркане. Добавете семената кимион, сместа от седем ливански подправки и сол. Разбъркайте. Щом каймата придобие тъмнокафяв цвят, пресипете сместа в чиния.

3. В същия тиган сипете 2-3 с.л. зехтин и запържете в него начупените вермичели. Пържете докато нудълите придобият тъмнозлатист цвят. Върнете сместа с кайма в тигана и разбъркайте добре. Добавете пушения ориз басмати (предварително измит под течаща вода докато водата под него стане прозрачна) и разбъркайте. Добавете пилешки бульон - 2 см над ориза. Сложете капак и щом сместа заври, намалете силата на огъня и гответе докато течността се абсорбира напълно от ориза.

4. За пържения лук нарежете лука на много тънки ивици с помощта на ренде Мандолина. Поставете лука и студеното олио в малка тенджерка и загрейте на умерен огън. Гответе докато олиото започне да бълбука (да не се загрява повече от 180 градуса), а лукът стане златист. Извадете лука с помощта на решетеста лъжица върху кухненска хартия и го поресете със сол.

5. За соса в купичка разбъркайте добре киселото мляко и тахана. Добавете лимонов сок и сол и разбъркайте отново.

6. Накъсайте пилето на парченца.

7. Докато запържвате ядките, започнете да сглобявате ястието - в голяма чиния сипете пушен ориз басмати, върху него подредете накъсаното пиле. Полейте със сос от кисело мляко.

8. Разтопете маслото в малък тиган. Добавете трите вида ядки и ги запържете до златисто. Накрая добавете червен пипер и сол и разбъркайте. Полейте сместа върху ястието. Накрая поръсете с листа кориандър, магданоз и пържен лук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти