Необходими продукти за 1 пита:
за тестото:
350 г брашно
1/4 кубче мая
1 с. л олио
1/2 ч. л захар
1/2 ч. л. сол
брашно за разточване
мазнина за тавата
за плънката:
250 г бекон
300 г праз
200 г извара
100 мл сметана за готвене
50 г сушени домати
1 щипка черен пипер
2 с. л. олио за намазване и за тигана
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Тестото се приготвя, като маята се разтваря в голяма купа със 100 мл хладка вода. Прибавят се захарта, солта и олиото. След като престои 10 минути, към закваската се прибавя брашното и се омесва тесто.
2. След като брашното поеме, тестото се слага върху набрашнен плот и се разточва, като се поръсва с брашно, за да не залепва по точилката или плота. В намазнена тава се поставя вече разточеното тесто (дебелина около 1 см) и се притиска с пръсти, за да остане по формата на съда.
3. Плънката се приготвя, като в тиган с малко олио се запържват нарязаните наситно бекон и праз, след което се добавят изварата и сметаната. Когато сместа се сгъсти, тя се овкусява със сол и черен пипер и се дръпва от огъня да изстине. Сместа се разпределя върху блата с помощта на дървена бъркалка, като отгоре се поставят нарязаните на половинки сушени домати. Питата се пече около 25–30 минути в загрята на 250 градуса фурна.
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!
Други рецепти:
Сос за спагети с пиперки, праз и орехи
Яхния с праз лук и сушени сливи