За тестото
прясно мляко - 300 мл
брашно - 500 гр
суха мая 10 грама - 1 пакетче
масло - 50 гр
захар - 1 с.л.
сол - 1 ч.л.
За плънката
телешко месо - 500 гр
стерилизирани домати на кубчета - 400 гр
олио - 100 мл
лук - 3 глави
зелени чушки - 2 бр.
магданоз - 1 връзка
червен пипер - 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Вкусна и впечатляваща е тази пита с накълцано телешко по рецепта на Mate Kitchen. Всяка минутка, посветена на приготвянето ѝ, ще ви се отплати щедро с възторжени възгласи, последвано от мълчанието, което само великолепната домашна храна може да предизвика, уверяват кулинарите.
Макар и да не е трудна за изпълнение, тази пита наистина отнема доста време, което дори при съвършена организация на работата не може да бъде сведено до по-малко от три часа. Тестото се меси подобно на това за козунак – маслото се добавя по време на самото месене, обясняват от Mate Kitchen. Следва кълцането на месото и задушаването му, а накрая идва сглобяването на питата и изпичането ѝ.
За тази рецепта е по-добре вместо червени чушки, които са по-сладки и с по-плътен вкус, да използвате зелени – с тях не само ще балансирате сладостта от лука и тестото, но и ще придадете на плънката отличителен вкус. Иначе всичко ще се слее в едно.
Поднесете вашата пита с кълцано телешко топла, но не и гореща. Поръсете я щедро с пресен магданоз за свежест и по желание сложете на масата до нея сос от кисело мляко с лютив пипер. Комбинацията между телешко и кисело мляко е несравнимо вкусна, особено ако има и лютив елемент.
Начин на приготвяне:
За тестото
1. В хладкото мляко добавете маята, захарта и солта и разбъркайте много добре. Започнете да добавяте брашното на порции, като бъркате до пълното му усвояване.
2. Замесете тесто и го прехвърлете върху плота. Докато месите, добавяйте от размекнатото масло. Месете докато тестото усвои цялото количество масло.
3. Прехвърлете тестото в набрашнена купа, покрийте го с домакинско фолио и го сложете на топло, за да удвои обема си и втаса.
За плънката
1. Докато тестото втасва, в тенджера загрейте олиото и задушете ситно нарязания лук. Щом омекне, прибавете накълцаното телешко месо.
2. Щом месото смени цвета си, добавете ситно нарязаните зелени чушки. Задушавайте около 7-8 минути, след което подправете със сол, черен пипер и червен пипер. Разбъркайте добре, задушавайте още 2-3 минути и прибавете доматите.
3. След като течността почти изври, добавете и магданоза. Разбъркайте добре и дръпнете от котлона.
4. Докато плънката изстива, премесете втасалото тесто и го разточете на кора с дебелина 0,5 см. Диаметърът на кората трябва да е по-голям от диаметъра на тавата, в която ще печете ястието. Това количество тесто е подходящо за тава с диаметър 32 см.
5. Прехвърлете кората в намазнената и набрашнена тава, като подгънете краищата навътре, така че да се получи равномерен борд с височина 3 см.
6. Намажете кората с олио, изсипете плънката и я разпределете равномерно.
7. Печете питата на 180 градуса за около 35-40 минути или до светлокафяв загар на тестото.
Внимание: Съдържа брашно, масло и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.