2 бр. пилешко филе
1 кг дребни пресни картофи
100 г краве масло
20 л зехтин
4 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
За маринатата:
175 г морска сол
50 г захар
100 мл вино Мадейра
100 мл кленов сироп
4 стръка мащерка
2 дафинови листа
За соса:
100 г ретро горчица
2–3 с.л. мед
50 мл ябълков оцет
1 с.л. зехтин
1 щипка сух чесън
1 ч.л. сос „Уорчестър“
1/4 ч.л. лют сос
1 с.л. кетчуп
50 г заквасена сметана
Начин на приготвяне:
1. За саламурата смесете 2 л вода с кленовия сироп, морската сол, захарта, виното, листенцата мащерка и дафиновите листа. Разбъркайте добре, за да се разтворят солта и захарта.
2. Разфасовайте пилето. Запазете гърдите, а другите парчета ги заделете за друго ястие.
3. Мариновайте пилешките гърди в саламурата за 4 до 6 часа. След това ги измийте и подсушете.
4. Измийте картофите, сложете ги в тава и ги поръсете с мащерката, сол и пипер на вкус. Залейте ги с разтопеното масло.
5. Печете картофите в загрята на 200 градуса фурна за 40–50 минути.
6. За соса в бурканче смесете горчицата, оцета, меда, зехтина, соса „Уорчестър“, чесъна, кетчупа, лютия сос, заквасената сметана, сол на вкус и разбийте.
7. Загрейте тиган с дебело дъно на умерен огън. Намажете пилешките гърди хубаво със зехтин от всички страни. Сложете ги в тигана с кожата надолу и когато са готови, ги обърнете, за да се сготвят и от другата страна.
8. Нарежете месото и го поднесете с картофите, соса и листенца пресен магданоз.
Съвет: Може да замените виното „Мадейра“ с бренди, а кленовият сироп с мед и кафява захар.