пилешки сърца - 600 гр
пилешки бульон - 1 бр
масло - 50 гр
лук - 2 глави
печени чушки - 3 бр
магданоз - 5 стръка
чубрица на вкус
черен пипер на вкус
сол на вкус
Тази рецепта на Mate Kitchen всъщност е много лесна за изпълнение. Да, трябва й малко повече време и не става за през седмицата, но пък уикендите, особено зимните, предразполагат към такова разточителство по отношение на времето. Ако сте сред почитателите на пилешките сърца, запретвайте ръкави.
Сърцето, както и воденичката, е мускул и му е нужно повечко време в тенджерата, за да омекне. Пилешките сърца трябва да се варят около час на тих огън. Проверявайте ги периодично с вилица дали са омекнали и задължително отпенвайте. Разбира се, винаги можете да скъсите това време, като ползвате тенджерата под налягане. Тя е чудесно облекчение именно за такива продукти и прави подобни рецепти наистина лесни за изпълнение. Понякога сърцата не са добре почистени. Останалата кръв ще падне в тенджерата по време на варенето, но ако искате да я отстраните предварително, ги цепнете леко с остър нож и измийте добре.
След като сърцата се сварят, нататък е ясно. Трябва да отидат в тигана при лука. В рецептата за пилешки сърца с масло и лук на Mate Kitchen се ползва само масло. Ако се притеснявате, че маслото ще изгори, капнете и няколко капки олио. Когато готвите подобни ястия, избягвайте да ползвате печени чушки от буркан. Киселината в тях променя изцяло, а понякога и съсипва вкуса на храната. Прясно изпечените или замразени печени чушки са сладки. Именно заради тях ястието става толкова апетитно.
Начин на приготвяне:
Измийте сърцата и ги сложете в тенджера с вода, в която сте разтворили кубчето пилешки бульон. Варете около час, докато омекнат.
1. Нарежете лука на полумесеци и го запържете за около 10 минути в тиган с разтопено в него масло. Най-добре да е с незалепващо покритие.
2. Нарежете печените чушки на ленти и ги прибавете към лука. Разбъркайте добре и след 1-2 минути добавете отцедените пилешки сърца.
3. Поръсете с чубрицата, черния пипер и солта. Разбъркайте и гответе още 10 минути, като разбърквайте от време на време. Лукът трябва да е напълно сготвен.
4. Оттеглете от котлона и преди да поднесете пилешките сърца с масло и лук, поръсете със ситно нарязан магданоз.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.