Необходими продукти:
800 г пилешки пържоли от бут (без кожа)
50 г сусам
60 мл рибен сос
50 мл портокалов сок
2 стръка пресен лук
1 с. л. кафява захар „Демерара“
за соса:
100 мл портокалов сок
100 мл рибен сос
50 мл оризов оцет
20 г корен джинджифил
2 скилидки чесън
1/4 глава лук
3 с. л. кафява захар „Демерара“
1 с. л. мед
за гарнитурата:
250 г дългозърнест ориз
250 г китайско зеле
40 мл олио
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се реже на големи кубчета и се залива с рибния сос, портокаловия сок и захарта.
Маринова се поне за 2 часа. След това се нанизва на шишчета. Готви се на загрята плоча, от всички страни, до готовност.
В касерола се смесват портокаловият сок, оцетът, рибният сос, медът и захарта. Оставят се да кипнат, след което се варят на слаб огън за 5 минути.
Към тях се прибавят накълцаните чесън и лук, настърганият джинджифил и се готви, докато сместа стане лепкава и гъста.
Сусамът се запича на сух тиган, а пресният лук се нарязва на ситно.
Готовите шишчета се мажат обилно със соса, след това се овалват в смесените лук и сусам.
Оризът се сварява в голямо количество вода. Отцежда се. Китайското зеле се реже на тънко, запържва се в олиото, докато омекне, прибавя се оризът и също се пържи за кратко.
Шишчетата се поднасят с гарнитурата.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Телешки шишчета за 15 минути
Пилешки шишчета с ананас
Пикантни печени гъби
Агнешки шишчета
Как да направим шишчета "Морски дарове"