пилешко филе - 800 гр - 11.43 лв
лук по желание - 2 глави - 0.30 лв
зелени чушки - 2 бр - 0.48 лв
лимони - 1 бр - 0.36 лв
риган - 1 ч.л. - 0.16 лв
зехтин - 3 с.л. - 0.16 лв
сол на вкус
черен пипер на вкус
Сувлаки е гръцката версия за шишчета и за бърза, улична храна. Класиката е със свинско месо, но може да се приготви и с пилешко, агнешко или телешко. За да бъдат доволни и добре нахранени туристите, гърците го приготвяте и с риба, но не го предпочитат в този вариант. Mate Kitchen избраха да направят за вас пилешко сувлаки. Пилешкото филе е леко, готви се бързо и е най-подходящо за печене в импровизирани условия, каквото по същество е печенето на оребрен тиган.
В оригиналната рецепта за приготвяне на сувлаки няма зеленчуци, само месо и нищо друго. През последните години обаче самите гърци все по-често редуват късчетата месо с лук и зелени чушки. Ако трябва да сме честни, така става много по-вкусно.
Според старата традиция сувлакито се яде директно от шишчето, докато е все още горещо. Никакви вилици и ножове, нито пък бели покривки. Сервира се в специално хлебче, което гърците наричат пита и приготвят специално за сувлаки. То няма нищо общо с нашата представа за пита. Представлява тъничка питка, изпечена на тиган с малко мазнина. Добавките са най-различни – задължителното дзадзики, пържени картофи, нарязани пресни зеленчуци, сосове, парчета лимон.
Ако си мислите, че вкусното сувлаки е кукичка за туристите в Гърция, лъжете се. Това е ястие с буквално хилядолетна история. Разкопки в Санторини разкриват, че сувлакито е било популярен деликатес там 2000 г. пр. Хр. Открити са каменни плочи, оформени като тяло на животно, на които са се нареждали шишчетата, а под тях са тлеели въглените, които изпичали месото. Самата дума сувлаки произлиза от сувла, което означава шишче, разказват още от Mate Kitchen.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилешкото филе на късчета с размер 2,5 х 2,5 см. Сложете ги в голяма купа, добавете щипка риган, черен пипер, сока от половин лимон и зехтина и разбъркайте добре. Покрийте купата и я приберете в хладилника за 6 часа или най-добре за една нощ.
2. Нарежете чушките на парчета с големината на пилешките късчета. Нарежете лука на четвъртинки.
3. Наредете месото на шишчета, като го редувате с чушки и лук.
4. Прецедете зехтина от маринатата в малък буркан. Добавете сока от другата половинка лимон, затворете плътно с капачката и разклатете добре, докато се смесят напълно. Нанесете от тази смес с четка върху шишчетата.
5. Печете ги на добре загрята скара, като ги обръщате по два пъти – около 10-15 минути. Периодично ги намазвайте с марината. Не ги печете твърде дълго, защото пилешкото месо е крехко и ще изсъхне.
6. Поръсете изпеченото пилешко сувлаки със сол и риган и го поднесете веднага с дзадзики и хлебчета за сувлаки.