За 2 порции:
400 г пилешки гърди (смлени за кайма)
7 листа зеле прясно
2 бр моркови
2-3 бр кисели краставички
30 г орехови ядки, нарязани на дребно
1 глава лук
2 скилидки чесън
250 мл бяло вино
100 мл пилешки бульон
1 бр белтък
дафинов лист
1 с.л. олио
½ връзка магданоз
сол и черен пипер
Рецептата е създадена от Топ Форма и е подходяща както за хора, които спазват техен хранителен режим, така и за всеки, който иска да се храни здравословно
Първата стъпка при приготвяне на пилешките сарми е да нарежете моркова и киселите краставички на ситно. Можете да използвате месомелачка и да ги смелите.
За получаването на пилешка кайма, е необходимо да смелите пилешките гърди в месомелачка или да помолите да ви ги смелят в магазина.
Смесете смлените моркови и кисели краставички с каймата, добавете белтъка, сол, пипер, орехите и нарязан на ситно магданоз. Объркайте добре и оставете в хладилника за поне 1 час.
Кипнете 2 л вода в тенджера, добавете 2-3 лъжици морска сол и бланширайте листата зеле за около минута или докато омекнат. Изплакнете със студена вода и отстранете дебелите части с нож.
Навийте сармичките като използвате по около 40-50 г смес за всяка. Наредете ги плътно в тенджера, добавете пилешкия бульон и дафиновия лист, притиснете с чиния и гответе на слаб котлон за 1 час и 30 мин.
За соса:
нарежете лука и чесъна на много ситно, задушете докато омекнат и добавете бялото вино. Когато виното се редуцира на половина, добавете една чаша от течността, в която са врели сармите и редуцирайте отново, докато остане не повече от 100 мл течност. Процесът на редуциране е по-дълъг, но е за предпочитане за да не се налага да се сгъстява соса с брашно.
Овкусете със сол и пипер.
Добър апетит!
Още вкусни и здравословни предложение: