Продукти:500 г пилешки гърди
2 белтъка
3 супени лъжици царевично нишесте
3/4 чаена лъжичка сол
1 портокал
1 мандарина
3 супени лъжици лимонов сок
1 супена лъжица соев сос
3-4 супени лъжици олио (зехтин)
Приготвяне:
Нарежете пилешкото филе на кубчета с дебелина около 2 см. Измийте добре портокала и мандарината, а с белачка за зеленчуци изрежете няколко ивици кора (без бялата част). Изстискайте сока от мандарината и портокала (трябват ви 180 мл).
Смесете го с лимоновия сок (пресен или консервиран), соевия сос и оставете настрана. Разбийте белтъците с нишестето и прибавете пилешките късчета, предварително поръсени със сол.
Загрейте олиото в голям тиган и изпържете месото на части до светло златисто. Слагайте парченцата в мазнината едно по едно - за да са разделени и да не залепват. Готовите късчета извадете от тигана и ги поставете в чиния, покрита с домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
След края на пърженето оставете в тигана съвсем малко олио (зехтин) и добавете ивиците цитрусова кора. Пържете, разбърквайки ги, докато корите започнат да променят цвета си (леко да потъмняват). След това изсипете сместа от соковете и соевия сос и изчакайте да заври. Върнете пилешкото в тигана и гответе като внимателно разбърквате, за да може сосът да се сгъсти, а късчетата да се глазират от всички страни.