- пилешко филе - 600 гр - 8.58 лв
- гъби - 300 гр - 2.99 лв
- картофи - 2 бр - 0.46 лв
- прясно мляко - 100 мл - 0.29 лв
- брашно - 100 гр - 0.19 лв
- масло - 50 гр - 1.32 лв
- олио - 50 мл - 0.21 лв
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Канапе от пухкаво картофено пюре и подредени върху него запържено пилешко филе и вкусни гъби. Не е нужно да е сложно и завъртяно, за да бъде вкусно, нали! Повече от достатъчно е да бъде домашно приготвено с любов. И с правилно подбрани съставки, разбира се, казват Mate Kitchen.
Най-важният момент в тази рецепта е картофеното пюре. То няма да е истинско, ако не е направено с прясно мляко и повечко масло. Макар с пасатор да е по-лесно, ви препоръчваме да намачкате сварените картофи на ръка или с преса. Така пюрето става меко и пухкаво, а приготвеното с пасатор има вид на гъсто лепило. Тук ще ви издадем една много вкусна тайна. Ако искате да поднесете картофено пюре с наистина запомнящ се вкус, сварете картофите не във вода, а в прясно мляко, разредено с вода в съотношение 2:1. Ще чакаме да споделите дали ви е харесал резултатът, макар че предварително знаем отговора. Може да обогатите вкуса му с парче целина или морков. Тях може да пасирате отделно, защото имат по-груба структура, и след това да ги прибавите към картофите.
Що се отнася до гъбите, ние ползвахме най-масовите култивирани печурки, но вие може да комбинирате няколко вида. Ако имате диви гъби обаче, каквито и да са те, непременно ползвайте тях. Ястието ви ще има неустоим вкус и аромат. На тях дори няма да им трябват копър и черен пипер.
Какво друго им трябва на вашите пилешки късчета с картофено пюре? Само чаша любимо вино и добра компания, с която да ги споделите. Може би и някаква лека салата, но тя съвсем не е задължителна, съветват Mate Kitchen.
- Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на едри кубчета.
- Сложете ги в тенджера с 1 литър вода и варете докато омекнат.
- Отцедете водата от сварените картофи и ги смачкайте заедно с маслото, топлото мляко, солта и черния пипер.
- Ако е прекалено гъсто, можете да добавите още прясно мляко или топъл бульон от варените картофи.
- Нарежете пилешкото филе на късчета и го подправете със сол и черен пипер.
- Оваляйте ги в брашно и изпържете в тиган със сгорещено олио.
- Извадете ги и в същия тиган задушете нарязаните на филийки гъби за 5 минути, след което ги поръсете с накълцан копър.
- Когато сервирате, направете канапе или пръстен от картофено пюре и в средата сложете от пилешкото месо и гъбите.
Бележки
Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.