пилешко филе - 600 гр
гъби - 300 гр
картофи - 2 бр
прясно мляко - 100 мл
брашно - 100 гр
масло - 50 гр
олио - 50 мл
сол на вкус
черен пипер на вкус
Канапе от пухкаво картофено пюре и подредени върху него запържено пилешко филе и вкусни гъби. Не е нужно да е сложно и завъртяно, за да бъде вкусно, нали! Повече от достатъчно е да бъде домашно приготвено с любов. И с правилно подбрани съставки, разбира се.
Най-важният момент в тази рецепта на Mate Kitchen е картофеното пюре. То няма да е истинско, ако не е направено с прясно мляко и повечко масло. Макар с пасатор да е по-лесно, ви препоръчваме да намачкате сварените картофи на ръка или с преса. Така пюрето става меко и пухкаво, а приготвеното с пасатор има вид на гъсто лепило.
Тук ще ви издадем една много вкусна тайна. Ако искате да поднесете картофено пюре с наистина запомнящ се вкус, сварете картофите не във вода, а в прясно мляко, разредено с вода в съотношение 2:1. Може да обогатите вкуса му с парче целина или морков, предлагат от Mate Kitchen. Тях може да пасирате отделно, защото имат по-груба структура, и след това да ги прибавите към картофите.
Що се отнася до гъбите, ние ползвахме най-масовите култивирани печурки, но вие може да комбинирате няколко вида. Ако имате диви гъби обаче, каквито и да са те, непременно ползвайте тях. Ястието ви ще има неустоим вкус и аромат. На тях дори няма да им трябват копър и черен пипер.
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на едри кубчета.
2. Сложете ги в тенджера с 1 литър вода и варете докато омекнат.
3. Отцедете водата от сварените картофи и ги смачкайте заедно с маслото, топлото мляко, солта и черния пипер.
4. Ако е прекалено гъсто, можете да добавите още прясно мляко или топъл бульон от варените картофи.
5. Нарежете пилешкото филе на късчета и го подправете със сол и черен пипер.
6. Оваляйте ги в брашно и изпържете в тиган със сгорещено олио.
7. Извадете ги и в същия тиган задушете нарязаните на филийки гъби за 5 минути, след което ги поръсете с накълцан копър.
8. Когато сервирате, направете канапе или пръстен от картофено пюре и в средата сложете от пилешкото месо и гъбите.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.