пилешко филе - 400 гр - 5.72 лв
бекон - 150 гр - 4.72 лв
лимон - 1 бр
сол на вкус
черен пипер на вкус
Не е нужно да имате скара, за да си правите пилешки шишчета. Грил тиган ще ви свърши същата работа, съветват от Mate Kitchen. Така не се налага и да се съобразявате със сезона. Включвате котлона, пускате абсорбатора и си правите вкусни шишчета по всяко време на годината.
За тази рецепта решихме да използваме пилешко филе и да го увием в бекон. Съветът ни е да ползвате по-мазен бекон. Пилешкото филе и без това е достатъчно сухо и се нуждае от допълнителна мазнина. Тя, от своя страна, се стопява постепенно по време на печенето и му придава чудесен аромат и вкус. Освен това парченцата месо остават сочни.
Ако искате, между пилешките късчета можете да нанижете гъби, лук и парчета червена чушка. Така шишчетата ще станат още по-вкусни и богати.
Пържените картофи и салатата от зеле са класическа до втръсване гарнитура за пилешки шишчета. Ние ви предлагаме вместо тях да опитате нашите картофи с пикантна коричка или пък картофените лодки с пармезан. Те се пекат на скара, така че можете да ги приготвите едновременно с шишчетата. Нека салатата да е по-бърза и лесна. Няма нужда да губите излишно време за нещо по-сложно, шишчетата не предполагат подобно прекаляване. Настъргани моркови с копър, лимон и зехтин не звучат никак зле. Може би и люта чушка, но нищо повече. Добавете само бяло вино или студена бира на масата и това е. Вечеря, която можете да си спретнете дори през седмицата заедно с Mate Kitchen.
Нарежете пилешкото филе на късчета с размер 3 х 1 см.
Сложете ги в купа или дълбока чиния, залейте с лимоновия сок, посолете и поръсете с черен пипер. Разбъркайте добре и оставете за 20 минути.
Увийте всяко късче месо в бекон и набучете на шиша.
Печете пилешките шишчета на скара или на оребрен тиган от всички страни. Поднесете ги с пресни зеленчуци.
Бележки
Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Прочетете още: