Необходими продукти за кюфтенцата:
500 г смляно пилешко месо
1 глава стар лук
1 скилидка чесън
1 филия бял хляб
малко мляко
сол
черен пипер
бял пипер
куркума
кориандър
лют пипер
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
няколко супени лъжици брашно за паниране
масло за запържване
За вълшебната тенджерка:
копър
магданоз
салвия
лук
черен пипер
дафинов лист
нарязани скилидки чесън
Приготвяне на каймата:
Накисваме филията хляб в малко прясно мляко. Ако нямаме готова кайма, смиламе месото сами. Добавяме пасирания лук и чесън, както и хляба към каймата. Прибавяме всички подправки и бакпулвера. Омесваме добре каймата и я оставяме за известно време в хладилника.
Приготвяне на вълшебната тенджерка:
На дъното на тенджера или дълбок тиган с капак изсипваме малко растителна мазнина. Подреждаме пресните подправки, лука, чесъна и всички останали съставки за плънката небрежно на дъното.
Приготвяне на кюфтенцата:
От каймата оформяме кюфтенца в желаната от нас големина. Оваляме ги в брашно и в тиган ги запържваме за много кратко от двете страни. Идеята е просто леко да ги запечатаме. После поставяме кюфтенцата във вълшебната тенджерка.
Подреждаме ги едно до друго, покриваме съда с капак и ги задушаваме за 30 минути. Котлонът ни трябва да е на най-ниската степен. Кюфтенцата поемат всички аромати от подправките, а излишната мазнина се отделя на дъното на тенджерата. В случая картофеното пюре е удачна гарнитура.
Пилешки кюфтенца
Във вълшебна тенджерка
15552