50 г масло
2 с.л. олио
6 бр. пилешки гърди (без кожа и кости)
6 глави лук шалот
30 г брашно
400 мл пилешки бульон
1 1/2 с.л. лимонова мащерка
12 бр. зелени аспержи
1 голям лимон, сок
200 г заквасена сметана
2 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Поръсете пилешките гърди обилно със сол и черен пипер. Разтопете половината масло и добавете 1 с.л. олио в тенджера с двойно дъно. Запечатайте пилешките гърди за по 2 минути от всяка страна, до златисто. Извадете месото в чиния.
2. Обелете лука и го разрежете на четвъртини. Запържете го за 5-10 минути в същата тенджера като добавите останалото масло и олио. В купичка разбъркайте брашното с 8 с.л. студен пилешки бульон, до получаването на гладка кашичка. Добавете останалия пилешки бульон при лука, а след това, при непрекъснато разбиване, добавете и сместа от брашно и бульон. Щом течността заври, добавете листенцата мащерка и върнете пилешките гърди в соса. Захлупете съда и гответе на слаб огън 20 минути.
3. Отрежете връхчетата на аспержите (10-15 см), а стъблото, без най-твърдата част, нарежете на кръгчета. Сварете нарязаните стъбла, както и връхчетата аспержи във вряща подсолена вода за 2-3 минути. Прецедете ги.
4. Щом месото е готово, добавете лимоновия сок и заквасената сметана и разбъркайте. След това добавете кръгчетата аспержи и нарязания магданоз. Разбъркайте.
5. Сервирайте пилешките гърди, поляти обилно с лимоново-сметанов сос в голяма чиния. Върху тях подредете връхчетата аспержи.