200 г ориз „Арборио“
100 г сирене „Пармезан“
100 г краве масло
600 мл пилешки бульон (горещ)
150 мл бяло вино
1/4 връзка магданоз
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
за дробчетата:
600 г пилешки дробчета
50 г краве масло
100 мл пилешки бульон
50 мл бренди
1 връзка леворда (див чесън)
1 връзка пресен лук
4 стръка мащерка
2 с. л. зехтин
1 с. л. сос „Уорчестър“
сол и черен пипер на вкус
за мармалада от лук:
5 глави червен лук (600 г)
200 мл червено десертно вино
100 мл балсамов оцет
50 г краве масло
3 с. л. захар
2 с. л. зехтин
Начин на приготвяне:
Лукът за мармалада се нарязва на тънки полумесеци и се готви в сгорещения зехтин, докато омекне и започне да се карамелизира. Поръсва се със захарта и се оставя да се карамелизира.
Сипва се оцетът и щом се течността се изпари, се налива виното. Готви се, докато се редуцира. Дърпа се от котлона и се разбърква със студеното масло.
Лукът и чесънът за ризотото се нарязват на ситно и се запържват в зехтина, докато омекнат и започнат да се карамелизират. Прибавя се оризът и се пържи около минута при непрекъснато бъркане.
Налива се виното. Щом оризът го абсорбира, постепенно и при непрекъснато бъркане се добавя горещият бульон.
Когато оризът стане готов, се дърпа от котлона и се разбърква с 60 г мармалад от лук, маслото, настъргания пармезан, наситнения магданоз, сол и черен пипер. Дробчетата се почистват и се запържват в зехтина на умерен огън до златисто, на няколко пъти. Изваждат се.
В същия съд се слага маслото и се запържва наситненият лук. След около минута се връщат дробчетата, наливат се брендито (по желание се фламбира) и пилешкият бульон.
Овкусява се със соса „Уорчестър“, сол, черен пипер и мащерка. Дърпат се от котлона и се прибавя наситнената леворда. Ризотото се сервира с дробчетата.
Други рецепти:
Заситете глада с хрупкаво пиле и салата
Картофени палачинки с пилешко месо
Пилешко с четири сирена
Лека салата с пилешко месо
Апетитни маринати за пилешко месо
Как да сготвим най-вкусното пилешко