пилешки дробчета - 800 гр
гъби - 200 гр
ориз - 200 гр
лук - 1 глава
моркови - 1 бр.
червени чушки - 1 бр.
олио - 50 мл
магданоз - 1/2 връзки
сол на вкус
черен пипер на вкус
Пилешки дробчета с ориз и гъби… Какво толкова особено, ще кажете. Абсолютно нищо, но пък не е нужно.
Просто ви избрахме лесна и икономична рецепта на Mate Kitchen, с която да ви покажем, че пилешки дробчета се готвят не само на тиган с лук или други зеленчуци. От тях може да си направите чудесно основно ястие в такова количество, че да не се налага на следващия ден пак да стърчите над печката. Ориз, гъби, лук, морков, малко червена чушка, дълбока тава и час и половина от времето ви. Това е всичко, което ви трябва, за да поднесете вкусен обяд или вечеря. Съвсем обикновен, домашен и непретенциозен. А да знаете само как върви с бира… В този кулинарен мултикултурализъм, който обитаваме, на всички понякога ни се иска да си хапнем нещо простичко и уютно.
Няколко малки съвета имаме, когато решите да си правите пилешки дробчета с ориз и гъби. Първо, сварете или леко запържете дробчетата, преди да ги смесите с останалите продукти. В никакъв случай обаче не ползвайте от водата, в която сте ги варили, защото тя нито мирише добре, нито има приятен вкус. Второ, не прекалявайте с моркова и чушката. Те се слагат повече за цвят и аромат, но ако увеличите количеството, вкусът на ястието ще се измести. И не на последно място, ползвайте съвсем обикновени култивирани печурки. Дори да имате диви гъби, не ги похабявайте тук, а си ги изпържете в масло. Ако искате по-наситен гъбен вкус, можете да добавите една дива гъба или лъжица брашно от манатарки.
Приятно готвене и да ви е вкусно!
Начин на приготвяне:
1. Измийте дробчетата и ги сварете. През това време нарежете на дребно лука, моркова и чушката. Гъбите обелете и нарежете на едро.
2. Задушете ситно нарязаните лук, морков и чушка за 5 минути. Прибавете сварените дробчета, разбъркайте и оставете за още 5 минути на котлона. Прибавете и гъбите и оставете всичко да се задушава за няколко минути, като бъркате от време на време.
3. Почистете ориза, измийте го и го прибавете в тигана със зеленчуците. Налейте 200 мл вода и оставете да къкри докато оризът понабъбне. Посолете, поръсете с черния пипер и накълцания магданоз и оттеглете от огъня.
4. Прехвърлете ориза и дробчетата в тава, налейте около 500-600 мл вода и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете докато водата изври, а оризът омекне. Ако е необходимо, долейте вода.